Öltözet, táplálkozás

A gazdálkodó ember öltözete

1. Női ruhák
Alsóruhák: ing, pendely
Felsőruhák: szoknya, kötény, vállkendő, fejkendő

2. Férfiruhák
Alsóruhák: ing, gatya
Felsőruhák: lajbi, ujjas, kapca, nadrág

3. Gyermekek viselete
Hosszú ing, főkötő, sapka. Iskola kezdetétől a felnőttekéhez hasonló ruhát hordtak.

4. Ünnepi viseletek
Vasárnap, ünnepnap mindenki felvette a féltve őrzött templomozó ruháját. Minden tájnak megvolt a maga jellegzetes népviselete.

 

A népi táplálkozás jellemzői

Hagyományos paraszti ételek
Tésztaételek: főtt tészta, tördelt (lebbencs)
Húsételek: szalonna, káposztás hús, töltött káposzta, kaszásleves, húsleves, gulyás, pörkölt

Az étkezések rendje
Napi étkezés: háromszor
Heti étrend: hétfő-szerda-péntek tészta, kedd-csütörtök-vasárnap hús, szombat gyors hústalan étel mivel vasárnapra készültek
Téli és nyári étrend: télen nem kellet nehéz munkát végezni, ezért csak kétszer ettek és szalonna helyet tejet beleaprított kenyérrel.

 

Kattints ide a feladatokhoz!

Ugrás a lap tetejére!